Anxietatea și depresia în sindromul ovarelor polichistice
Înainte de a începe, te invităm să reflectezi asupra următoarelor întrebări:
Cum ai descrie, în câteva cuvinte, că te-ai simţit de când ai fost diagnosticată cu SOP?
Ai observat că simptomele SOP îţi afectează starea de spirit?
Ce strategii ai folosit ca să te simţi mai bine?
Studiile sugerează faptul că anxietatea şi depresia ar avea o probabilitate mai crescută să apară la femeile cu diagnosticul de SOP, comparativ cu femeile fără această afecţiune (Dybciak et al., 2022). Anxietatea și depresia ar putea fi rezultatele mai multor factori: ”povara” simptomelor SOP, modificările hormonale, o combinație dintre acești factori.
Nivelele crescute de stres ar putea fi asociate cu simptomele fizice ale SOP, printre care modificările în greutate, acneea, hirsutismul, dar ar putea fi şi un efect advers al medicamentaţiei. Stresul ar fi rădăcina problemelor de dispoziție și anxietate observate la femeile cu SOP - femeile cu SOP raportează o reacţie fiziologică la stres mai mare comparativ cu femeile fără SOP. Stresul crescut, precum şi gândurile, îngrijorările legate de greutate, aspectul corpului, sănătatea proprie pot duce la apariţia simptomelor de anxietate, al grijilor excesive legate de foarte multe aspecte ale vieţii tale şi la senzaţia de a sta ca pe ghimpi, într-o tensiune constantă. Vezi cum corpul tău o ia razna: îţi apar coşuri, părul devine tot mai des şi începe să apară peste tot - începi să simţi că pierzi controlul asupra ceea ce se întâmplă în corpul tău: sentimentele de neputinţă, de pierdere a controlului, de vinovăţie pot favoriza apariţia trăirilor depresive.
Notează simptomele pe care le experimentezi: cât de des apar (de exemplu, de câte ori pe săptămână sau pe zi apar) şi cât de intense sunt (de exemplu, pe o scală de la 1 la 10). În acest mod, poţi observa clar dacă apar schimbări, în ce parte a zilei apar simptomele (dacă e cazul) sau dacă sunt alte tipare specifice ale simptomelor.
Dacă simptomele nu te lasă să îţi desfăşori activităţile zilnice, este important să cauţi ajutor de la un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog, consilier sau psihiatru
în secţiunea de resurse, poţi găsi datele de contact ale unor specialişti în sănătate mintală care lucrează online; dacă preferi pe cineva care lucrează fizic, intră în aceeaşi secţiune şi te vom redirecţiona către un site care îţi găseşte un terapeut în funcţie de oraşul în care te afli.
Uneori, credem că e mai bine să ţinem în noi ce ne supără şi subestimăm cât de bine ne face să vorbim cu ceilalţi despre ce simţim: dacă ai posibilitatea, poţi împărtăţi experienţele cu prietenii, familia sau partenerul.
S-au dovedit a fi eficiente în reducerea stresului
poţi încerca următoarea tehnică de relaxare validată, ghidată de un psihoterapeut.
Offline Website Builder